Fish

Sunday, February 12, 2012

10 MAKANAN PALING MAHAL DI DUNIA

Tengah duduk-duduk menikmati daging rusa yang semakin jarang di perolehi di hutan kelapa sawit ni teringat pla waktu ke Kedah bulan 12 tahun lalu..lepak tempat ipar di Felda Lubuk Merbau..Sempat juga ke Langkawi..memang best..sangat best..melihat budaya dan gaya hidup yang amat berbeza..Paling saya suka makanannya..sangat murah..mana-mana restoran dan gerai makan sangat murah berbanding di Sabah..Mungkin bekalan makanan yang murah..paling best Tom Yam di Padang Besar..ntah bila lagi dapat peluang merasa benda tu..murah jee..tapi teringat pla makanan apa la agaknya yang paling mahal di dunia..so di bawah ni 10 makanan termahal di dunia..

10 ) Matsutake Mushrooms
1.00 USD = 3.02800 MYR
Harga : $1000 = RM3028.00
Matsutake adalah nama biasa bagi kulat yang paling dikehendaki selepas pengkajian tentang kulat meningkat di Asia, Eropah dan Amerika Utara. Kulat ini merupakan element penting dalam cara masakan Jepun. Matsutake adalah amat sukar di tanam kerana itulah harganya sangat mahal. Matsutake Jepun bila awal musim bermula mempunyai gred yang paling tinggi dan boleh mencapai RM6056.00 sekilo. Untuk perbandngan nilai purata bagi matsutake import adalah sekitar RM272.50 sekilo.

9 ) The Zillion Dollar Frittata
Harga : $1000 = RM3028.00
Kegilaan kulinari telah mencapai puncak terbaru di New York dengan penampilan sulung telur dadar bernilai RM3028. Hotel Le Parker Meridien di w.57th St. telah baru baru ini telah menambah hidangan sarapan yang menggemparkan dalam menunya untuk pelanggan tetapnya membayar RM605.60 sesudu telur dadar yang berlemak. Ia rupa-rupanya bukan sekadar telur dadar biasa, ia mengandungi campuran telur, udang karang dan telur ikan yang banyak.

8 ) Chocopologie
Harga : $2,600 = RM7872.80
Coklat yang paling sedap dan paling mahal di dunia adalah chocopologie oleh Knipschildt. Pada RM7872.80 per paun, coklat lembut buatan tangan ini hanya dimiliki melalui pesanan. Ia mengandungi coklat lembut hitam dan 70% koko Valrhona.

7 ) Wagyu Steak
Harga : $2,800 = RM8478.40
Bersosial selepas kerja anda, anda mungkin membawa teman anda di stik New York Craft di mana penuh dengan mata tulang rusuk Wagyu yang dihidangkan di parti persendirian yang berharga RM8478.40. Ia adalah stik yang terbaik.

6 ) Samundri Khazana
Harga : $3,200 = RM9689.60
Di panggil Samundari Khazana iaitu Khazana dari laut, salah satu campuran telur Beluga yang sedap, iaitu siput laut dan udang karang dengan emas yang boleh d makan. Kari yang paling mahal di dunia telah dilancarkan meskipun harga kerangupannya bernilai RM6056 sepinggan. Untuk menyambut pelancaran DVD Slumdoq Millionaire, Bombay Brassiere telah membungkis plat kari penuh dengan kandungan yang paling mahal yang mungkin mereka akan temui.

5 ) Pizza Royale 007
Harga : $4,200 = RM12,717.60
Lelongan yang berakhir pada 19 November 2006 dengan bidaan tertinggi dari Peguam Italy Maurizio Morelli yang mencecah hampir $4,200 UD Dollar. Morelli adalah ahli pemakanan yang murah hati dari Rom yang juga merupakan pengumpul mine terbaik dan coklat. Guinness Book of World Records melihat kandungan jualan pizza dan di bawah pertimbangan untuk mengambil rekod untuk Pizza Yang Paling Mahal Di Dunia dari pembaziran pizza coklat putih yang di cipta oleh Restoran Gordon Ramsay Maze di London.

4 ) Dansuke Watermelons
Harga : $6,100 = RM12,717.60
Tembikai Dansuke, adalah sejenis tembikai hitam yang hanya tumbuh di pulau utara Jepun, Hokkaido, yang mana diberi sebagai hadiah atas sifat jarang yang luarbiasa. Ia adalah hanya berjumlah 65 biji untuk tuaian pertama setiap musim. Menurut AP, " lelongan tembikai hitam yang besar di Jepun pada Jumaat mencecah rekod $6,100, menjadikan ia tembikai yang paling mahal pernah dijual di negara itu".

3 ) Yubari Melons
Harga : $20,000 = RM60,560.00
Tembikai Yubari adalah tembikai termahal Jepun. Baru-baru ini telah di putuskan pasangan terbaik dan telah dibeli oleh pemilik sama ada di samping makanan tengah hari atau cenderahati perniagaan. Harga dalam lingkiungan 6,000 ke 15,000 yen (RM181 ke RM454). Yang paling baik adalah dalam lingkungan 20,000 yen (RM605) dan harga lelongan di catat semenjak 2008 adalah 2 million yen (RM60,560).

2 ) Almas Caviar
Harga : $25,000 = RM75,700.00
Telur ikan Almas. Ianya berwarna putih, datang daripada beluga yang berumur lebih dari 100 tahun. Ikan Beluga, ikan besar dan pemangsa dalam keluarga sturgeon, mengambil masa 20 tahun untuk matang. Dipercayai, semakin putih telur ikan itu maka semakin tua la ikan tersebut maka semakin indahlah rasanya. telur ikan Almas Iran adalah yang paling mahal. Ianya dijual dalam tin emas 24-karat untuk $2000 per 100 gram. Kedai yang di ketahui hanya Caviar House & Prunier di London England Picadilly yang menjual kilo telur ikan Almas yang mahal dalam tin emas 24-karat untuk $25,000.00

1 ) Huge Italian Truffle To Fetch
Harga : $216,000 = RM654,048.00
Cendawan bawah tanah yang paling mahal di dunia telah dibeli oleh orang yang tidak dikenali dari Hong Kong untuk $216,000. Tetapi ada pesaing yang boleh membida lebih tinggi daripada itu jika dijual kembali. Cendawan putih 1.5kg berasal dari geografi Itali yang dijangka akan dijual untuk 150,000 euros ($216,000) di lelongan amal yang dijadualkan di Macau.

Lama juga aku termenung mengingat cendawan ni rupanya yang termahal di dunia..apa ka khasiatnya pun tak tahu..kalau tambah hayat 20 tahun lagi memang patut pun..p kalau just menyedapkan lidah je tak patut..dia keluar nanti sama je bentuknya..huhu..

3 comments:

  1. Makanan untuk orang kaya yang x tau nak buat apa dengan duit die......

    ReplyDelete
  2. Alamak... nasib baik tak mengidam nak makan benda-benda macam ni. Kalau tak, pokai suami haha

    ReplyDelete