Fish

Monday, February 27, 2012

10 HAIWAN PELIHARAAN TERMAHAL D DUNIA

Besar ujian bila da kawin selama 5 tahun tapi belum ada zuriat..tapi da rezeki belum ada apa boleh buat..Allah uji tu..mungkin ada yang lebih baik tuhan sediakan untuk aku...sempena tak da zuriat ni aku selalu pelihara kucing..ada juga yang di ingat-ingat bila jalan jauh..terbaru kucing aku umur 1 bulan..Agger nama dia sempena nama pertahanan Liverpool FC Daniel Agger..meriah juga la rumah ni..dalam melayani karenah dia terfikir juga apa la binatang peliharaan termahal di dunia ni..korang bacala d bawah ni..

10. Blue Mutation Amazon
1.00 USD = RM3.01210
Harga = RM60,242.00
Dikala ramai orang berfikir mereka tidak wujud lagi, lelaki yang bernama Howard Voren mendahului segala kajian terhadap haiwan yang jarang ditemui ini. Dia menerima panggilan dari Honduras di mana sepasang binatang tersebut telah dikenalpasti. Dia memperolehi jantan dan betina dan cuba untuk membiakkan pasangan tersebut. Selepas banyak percubaan dia berjaya. Mutasi biru amazon adalah yang paling dikehendaki di dunia selepas burung kakak tua ini membawa hampir USD20,000.00 seekor.


09. Lavender Albino Ball Python
Harga = RM120,484.00
Dalam 2003, dua ekor ular 'albino python' di khabarkan telah disenyawa di Afrika. Selepas perbincangan, di mana kedengaran akhirnya pada USD40,000.00, dua 'pyton ' tersebut di perolehi yang juga dikatakan bentuk yang tak baik. Namun selepas penghabitatan semula mereka membiakkan ular tersebut dan mungkin di jual sekitar USD20,000.00 dalam musim panas.

08. Bengal Cat
Harga = RM126,508.00
Kucing Bengal biasanya dijual dalam USD800-USD1500 dalam 'ballpark' dan biasanya dijual di London, England tahun 1998. Generasi kedua kucing ini dijual dengan harga USD42,000.00 kepada seorang wanita yang tidak diketahui. Harga tinggi yang luarbiasa untuk keturunan kucing ini datang daripada garis darah pembiakan. Persatuan Pencinta Kucing, organisasi tertua dan dihormati, tidak dapat memastikan pembiakkan berpunca dari "non-domestik" datang dari alurdarah kucing Savanah.


07. Chimpanzee
Harga = RM165,665.50
Memang sukar dinafikan yang anak Chimpanzi bukanlah binatang peliharaan yang comel, tetapi begitu juga bila ia membesar. Berat purata chimpanzi adalah sekitar 150-250 paun da 10 kali lebih kuat dari purata lelaki. Walaupun banyak insiden yang terjadi sejak akhir ini namun ramai orang masih membeli anak binatang ini yang diaggarkan sekitar USD50,000.00-USD75,000.00.


06. Stag Beetle
Harga = RM268,076.90
Stag Beetle adalah salah satu daripada 1200 serangga dalam keluarga Lucanidae diketahui melalui darah rahang cangkuk (tanduk yang keluar dari kepalanya). Dengan panjang purata Stag Beetle sekitar 2-3 inci, tetapi satu pernah dibeli dari peruncit melebihi 3 inci panjang. Penternak kumbang Jepun telah di bayar USD89,000.00 segera untuk serangga yang jarang di jumpai ini.

05. White Lion Cub
Harga = RM415,669.80
Waktu anak binatang ini mungkin kelihatan sesuatu yang akan mendakap anak yang beumur 3 tahun anda, anak binatang ini bertukar menjadi naga dengan memakan 300 paun daging. Singa putih bukanla sub spesis singa Afrika, namun kepincangan tugas genetik telah menyebabkan mereka semua menjadi putih. Di Afrika Selatan,di mana kebanyakan dari 400 ekor boleh di jumpa, mereka telah menerima binatang yang jarang dan cantik untuk dimiliki.

04. Sir Lancelot Encore
Harga = RM466,875.50
Selepas Edgar dan Nina Otto hilang anjing kesayangan mereka Lancelot pada 2008, pasangan Florida itu telah mendapat Lancelot mereka balik hanya setahun kemudian. Lancelot Encore dicipta dari DNA yang sama dari anjing Lancelot kesayangan mereka. Pasangan ini telah memenangi pengklonan-anjing di lelongan Bio-Art di San Francisco dengan tanda harga yang memberansangkan USD155,000.00.

03. Tibetan Mastiff
Harga = RM1,753,042.20
Memegang rekod untuk anjing paling mahal yang pernah di beli, 'Yangtze River Number Two' ialah anjing besar hitam yang mana kalau berdiri hampir 31 inci tinggi. Anjing tersebut telah dibeli oleh jutawan muda yang dikenali sebagai Mr.Wang. Waktu dibeli pada umur 18 bulan, 'mastiff' hitam ini tiba dengan gaya, iaitu mendekati rumahnya dengan perarakan 30 buah kereta.

02. Missy
Harga = RM3,614,520.00
Missy adalah Lembu Holsten yang berwarna hitam putih dan berumur 3 tahun. Dia pada waktu ini mmgang rekod untuk lembu yang paling mahal pernah dijual di pasaran. Memenangi gelaran Grand Champion 2009 di Western Fall National Show dan merupakan lembu terbaik dipamerkan di Amerika Utara dan membuatkan lembu betina ini sasaran untuk pembeli. Missy dijual pada USD1.2 juta di Ontario, Kanada pada 11 November 2009.

01. Green Monkey
Harga = RM48,193,600.00
'The Green Monkey' telah dibeli sebagai 2 tahun kuda lumba di Calder Race Course oleh Demi O'Byrne. Sebagai keturunan pemenang 2 kali Kentucky Derby, pemenang bidaan lelong berharap tinggi pada kuda muda ini namun 'Green Monkey' tidak pernah menang perlumbaan. Kuda 16 juta ini sekarang sebagai kuda sewa dengan hanya USD5,000.00 da telah bersara dari berlumba selepas berada di tempat terburuk perlumbaan.

Jadi itula dia binatang peliharaan (pets) yang mahal di dunia ni..bagi aku cukupla ngan kucing jalanan aku ni..asalkan hidup rasa sayang dan cinta aku ni pada sesuatu selain Allah.

4 comments:

  1. ternyta cantik cantik semua....aku suka kumbang....

    ReplyDelete
  2. tak sangka kumbang pun mahal. good info :>

    ReplyDelete
  3. Apa istimewanya pelihara stag beetle tu ya? Utk fighting ka?

    ReplyDelete
  4. kalau saya suka namget sama kucing dan ular

    ReplyDelete